Houtkachels

De houtkachel is de meest pure en authentieke vorm van verwarming. Al vele duizenden jaren brengen houtkachels licht in de duisternis en zorgen ze voor warmte tegen de kou. Vele generaties zijn opgegroeid rondom de houthaard en koesteren nog steeds warme herinneringen aan mooie momenten van toen. Dat de houtkachel een bijzondere en moeilijk vervangbare charme heeft staat voor vrijwel iedereen buiten kijf. Brandende houtblokken zorgen nu eenmaal voor een gevoel van ontspanning en veiligheid. Ze bieden een schouwspel waar we maar niet op uitgekeken raken! Door zijn lange staat van dienst heeft de houtkachel een plaatsje in ons midden veroverd. Maar is dit nog wel terecht? Of is de houtkachel ondertussen hopeloos verouderd en past hij niet meer bij onze moderne manier van leven?

houtkachels

Toegegeven, we hebben de laatste decennia ook minder aantrekkelijke kanten van de houtkachel leren kennen. Met de kennis van nu weten we dat de houtkachel niet altijd de meest schone en gezondste manier van verwarmen is. Wanneer we hout verbranden komt er CO2 gas vrij, het broeikasgas dat verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde. Maar naast koolstofmonoxide laat een houtkachel ook onverbrande reststoffen achter zoals as, roet en fijnstof. Stoffen die niet alleen schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid, maar ook voor het klimaat en het milieu.

Betekent dit nu dat het einde van een tijdperk in zicht komt? Gaan we afscheid nemen van de trouwe houtkachel? Of wordt de soep niet zo warm gegeten en is het tij misschien nog te keren?

Als haardenspecialist volgen wij natuurlijk de ontwikkelingen op de voet. En die ontwikkelingen zijn vooral de laatste jaren bijzonder snel gegaan! Wij denken dat de moderne houtkachel absoluut nog een toekomst heeft. Hij heeft alleen nog erg te lijden onder de vervuilende eigenschappen van zijn illustere voorganger, de open haard met open verbranding. Een vergelijking die mank gaat en eigenlijk niet gemaakt mag worden, maar de meeste consumenten noemen die ouderwetse open haard toch moeiteloos in 1 adem met de moderne houtkachel van nu. En dat is niet terecht omdat er een wereld van verschil is!

De traditionele open haard van vroeger was in principe niet meer dan een open vuurplaats in het midden van onze woonkamers. Het verbrandingsproces kon niet gecontroleerd worden en daardoor ook niet geoptimaliseerd. Voor de afvoer van rookgassen was de open haard afhankelijk van natuurlijke trek, voor voldoende luchttoevoer was hij afhankelijk van goede ventilatie. De factoren die het verbrandingsproces bepalen waren niet controleerbaar en daarom verre van optimaal. Hierdoor verbrandt het hout minder volledig en blijven er veel meer reststoffen over. Reststoffen zoals as, roet en fijnstof bijvoorbeeld.  Deze schadelijke stoffen stonden door de open verbinding in direct contact met de lucht in de woonkamer. De schadelijke reststoffen die overbleven na de verbranding kwamen zo in direct contact met de lucht die wij inademden, met alle gezondheidsrisico’s van dien. 

Een ander probleem van de open verbinding is het gebrekkige rendement. Doordat de verbrandingsomstandigheden niet ideaal zijn zal een open haard nooit zulke hoge temperaturen bereiken als een gesloten haard. Bovendien vervluchtigd deze temperatuur ook gemakkelijk in de grote ruimte rondom het vuur. Hierdoor is de open haard geen effectieve verwarmingsbron. Slechts 15% tot 20% van alle opgewekte warmte wordt daadwerkelijk gebruikt om de kamer rondom de haard te verwarmen. De rest vervliegt in de kamer of verlaat snel de woning via de schoorsteen. 

Moderne houtkachels werken totaal anders! Wanneer u nu een houtkachel bij de Haardenexpert aanschaft dan heeft deze een ruit waardoor het verbrandingsproces wordt afgeschermd van de rest van uw woonkamer. De lucht wordt direct van buiten gehaald en is zo altijd voldoende aanwezig. De rookgassen kunnen ook moeiteloos uw woning verlaten en worden bovendien gebruikt om de lucht voor te verwarmen waardoor het verbrandingsproces aanzienlijk verbeterd. Moderne houtkachels worden hierdoor veel warmer en gaan ook slimmer om met deze warmte. Het grote warme ruitoppervlak verwarmt de lucht in uw kamer veel gelijkmatiger en beter. Bij moderne houtkachels zien we hierdoor dat het rendement stijgt tot soms wel 90%! Dit betekent dat slechts 10% niet gebruikt om uw kamer te verwarmen. Heel efficiënt dus!
Als haardenspecialist geloven wij absoluut in de toekomst van de moderne houtkachel. Wanneer de basis stookregels worden gehanteerd in een moderne haard is er nauwelijks sprake van schade. Moderne houtkachels verbranden het hout onder de meest ideale omstandigheden.  Dit zorgt voor meer warmte, minder vervuiling en minder verspilling. Omdat vrijwel alles verbrandt haalt een moderne houtkachel maximale warmte uit minimaal brandhout. Eigenlijk verdiend hij de vergelijking met de ouderwetse open haard helemaal niet! Wilt u meer weten? Neem dan snel contact op!