Je huis voorbereiden op huisdieren

Is jouw woning klaar voor een huisdier?

Een eigen stulpje, volledig ingericht naar jouw eigen pittoreske smaak. Een heerlijke sofa, voorzien van sierlijke kussentjes en een lekker warme plaid. Op het verlaagd bijzettafeltje een jeugdige bonsai die het geheel een natuurlijk accent moet bieden. Nog even de voetjes uitstrekken op het heerlijk wollig tapijt… Het klinkt als een droomscenario, maar toch mist er iets? Leven in de brouwerij? Een kat, een hond of een ander huisdier? De doemscenario’s duiken op, maar vergeet niet: komt men over de hond, dan komt men over de staart.

Jaag geen kat in de gordijnen

Kies je voor een kat, dan zal je ook jouw woonst anders moeten inrichten. Katten houden ervan om overal op te klimmen. Heb je op die hoge kast een mooi sierlijk beeldje staan? Gevaarlijk, verplaatsen is de boodschap. Heb je heel wat planten staan? Controleer dan eerst eens of ze wel effectief ‘katproof’ zijn. Weet dat bijvoorbeeld een oleander al giftig genoeg is om een paard te euthanaseren, laat staan dat je jouw katten aan deze typische huisplant zou willen laten knabbelen. Volgende checklist helpt jouw woonst alvast klaar te maken voor jouw nieuwe huiskat:

  • Controleer alle planten en laat geen giftige planten achter;
  • Kies een geschikte plaats voor een kattenbak: uit het zicht, maar toch steeds toegankelijk;
  • Houd rekening met ongure geurtjes en plaats een (automatische) luchtverfrisser;
  • Plaats kattenluiken indien de katten zich zelf binnen- en buiten mogen laten.

gevolgen van huisdieren voor je huis

Vind de hond niet in de pot

Kies je voor een hond, dan moet je uiteraard andere voorzorgsmaatregelen nemen. Die hoge plant, die is voor jouw hond helemaal geen probleem. Maar uiteraard heeft een hond wel heel sterke kaakspieren en zou hij, zeker als jonge pup, wel eens ergens in durven knabbelen. Naast een goede en adequate opvoeding, zal je uiteraard ook andere maatregelen moeten treffen. Een hondenbench voor de momenten dat je er niet bent is dan ook onontbeerlijk. Zo een hondenbench moet daarbij niet gezien worden als een straf, kies met andere woorden voor een voldoende ruim exemplaar die ook een grotere versie van jouw pup probleemloos aankan. Kies voor een goede setting, waarbij de hond eventueel ook naar buiten kan kijken. Maar nog belangrijker: leer jouw pup tijdig dat het helemaal niet toegestaan is om in de sofa te springen en op jouw spullen te knabbelen.