Kasten op maat

Kasten zijn er in allerlei soorten en maten. Thuis hebben we ook ruimtes in alle soorten en maten. Toch vreemd dan eigenlijk, dat als je een kast in een winkel koopt deze vrijwel altijd bestaat uit standaard maten en uiterlijk. Terwijl je in thuis misschien wel speciale hoeken en nissen hebt waar een dergelijke standaardkast misschien helemaal niet in past. Een oplossing is dan een kast op maat laten maken, of zelf een kast op maat maken. Een zogenaamde inbouwkast is de ideale oplossing voor alle loze ruimtes die je hebt en die dan kan gebruiken als opbergruimte.

Wat zijn inbouwkasten?

Inbouwkasten worden volledig in een bepaalde ruimte ingebouwd en omsluiten een muur of plafond. Kenmerk van een inbouwkast is vaak dat de deur volledig van het plafond tot de grond reikt en je geen last hebt van een kastrand. Dit heeft als voordeel dat je een loze ruimte of een hoekje of nis volledig als kast kan gebruiken. Een inbouwkast op maat kan je volledig zelf qua afmetingen en materiaal bepalen. 

inloopkastSoorten inbouwkasten

Er zijn gesloten inbouwkasten en open inbouwkasten. Een gesloten inbouwkast is gesloten door deuren terwijl een open inbouwkast geen deuren heeft. Nadeel hiervan is dat alles zichtbaar is. Een open inbouwkast dient dus opgeruimd te zijn en je kan last krijgen van stof. Met een gesloten inbouwkast heb je keuze uit bijvoorbeeld verschillende manieren om de deuren te openen. Er zijn inbouwkasten met draaideuren en met schuifdeuren. Als je niet veel ruimte hebt voor open deuren, dan zijn schuifdeuren een ideale oplossing. Ook zijn de mogelijkheden van afmeting voor een schuifdeur groter, dan met openslaande deuren. 

Materiaal voor een inbouwkast op maat

Vrijwel altijd worden thuis kasten van hout gebruikt. Het hangt af van je eigen smaak, maar ook hoeveel je bereid bent te betalen voor een kast op maat. Als je veel ruimte hebt en een enorme kast op maat wil, is misschien niet elk materiaal geschikt. Veel gebruikt voor kasten op maat is MDF. Als deze dan gelakt is geeft het een luxueuze uitstraling. Een dure versie kan je (laten) maken van massief hout. Dit is wel vrij zwaar, maar wel behoorlijk slijtvast. Het ligt een beetje aan je interieur, maar een metalen kast bouwen kan ook, al kan dat industrieel of zakelijk overkomen. Metalen kasten zie je vaak in kantoren staan. 

Indeling van een kast op maat

Het grote voordeel van een kast op maat is dat jezelf kan bepalen hoe je de kast ingedeeld wilt hebben. Wil je alleen een hangkast of alleen met legplanken? Ideaal is natuurlijk dat je de kast kan opdelen in zowel een hang- als legruimte. Er zijn tegenwoordig ook mogelijkheden genoeg om bijvoorbeeld aan een speciaal ophangsysteem, mandjes te hangen of een apart schoenenkastje in je inbouwkast. De mogelijkheden voor de indeling van een kast op maat zijn vrijwel onbeperkt.