Kortsluiting in huis: wat nu?


Heeft u geen stroom meer in uw woning? Grote kans dat kortsluiting de oorzaak is. U heeft vast en zeker weleens eerder te maken gehad met kortsluiting. In dat geval weet u mogelijk ook wel hoe u het probleem op moet lossen. Toch wordt een storing lang niet altijd door hetzelfde probleem veroorzaakt. Het is dan ook denkbaar dat u er niet in slaagt om het probleem te achterhalen. Bijzonder vervelend natuurlijk, want u wilt binnen de kortste keren weer over stroom in uw woning kunnen beschikken. Daarom vertellen wij u hieronder wat u moet doen wanneer u te maken heeft met kortsluiting in uw huis.

Probleem opsporen

Wanneer de kortsluiting wordt veroorzaakt door een elektrisch apparaat, is het probleem vaak snel te achterhalen. Kijk eerst in de meterkast welke groep is uitgeschakeld. Verwijder vervolgens de stekkers van alle elektrische apparaten die zijn aangesloten op deze groep. Schakel vervolgens de elektriciteit weer in en plug de stekkers van de apparaten één voor één weer in. Valt de stroom uit wanneer u de stekker van een bepaald apparaat in het stopcontact steekt? Dan veroorzaakt dit apparaat de kortsluiting in uw woning.

Kortsluiting in elektrische installatie

Vaak wordt kortsluiting veroorzaakt door een storing in één van elektrische apparaten in uw woning, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. De kortsluiting kan namelijk ook veroorzaakt worden door een defect in de elektrische installatie. In dat geval is de storing vaak een stuk lastiger te verhelpen. Wanneer het u niet lukt om zelf de storing te achterhalen en u het vermoeden heeft dat deze in de elektrische installatie zit, schakelt u een elektricien in. Het is niet aan te raden zelf uw elektrische installatie open te maken. Deze installatie is namelijk bijzonder complex en bovendien loopt u behoorlijk wat gevaar wanneer u niet precies weet wat u aan het doen bent.