Lekker slapen? Leg een goede bodem!

Ieder mens is anders, en ieder mens slaapt anders. Dat er dan ook zoveel keuze is in bedden, boxsprings en onderdelen daarvan is dan ook zeer logisch. Zo ook bij bedbodems, een veel vergeten onderdeel wanneer men een nieuw bed gaat uitzoeken. Echter bied een lattenbodem individuele ondersteuning en kan er een groot kwaliteitsverschil zitten in het aanbod.

lekker slapen

Hoe zoek je een geschikte lattenbodem uit?

Er zijn een aantal zaken waar je op kunt letten wanneer je een bodem voor je bed gaat uitzoeken. Een van de beginselen is natuurlijk een geschikt matras. Echter is het belangrijk dat dit matras op een goede bodem ligt. Voorheen was de keuze beperkt en waren er vooral simpele planken welke onder het bed lagen of zelfs stro. In een later stadium (industrialisering) kwamen er steeds meer verschillen. De spiraalbodem en springveer waren een van de eerste mogelijkheden. Later kwamen er nog veel meer en werd ook de techniek steeds verder uitgebreid. Wanneer je nu gaat zoeken kun je kiezen uit zeer veel verschillende opties.

  • Elektrisch verstelbare bodems;
  • handmatig verstelbare bodems;
  • vlakke bodems;
  • lattenbodems met verschillende zones;
  • verstelbaar op “soepelheid”.

Matrassen met de juiste bodem combineren

Wanneer je optimaal resultaat wilt van een nieuwe bedbodem of matras dan is het aan te raden deze gelijkertijd aan te schaffen. Deze kunnen op dat moment optimaal op elkaar worden afgestemd. Dit heeft te maken met eventuele klachten van bijvoorbeeld de rug of de houding waarin je het vaakst slaapt. Ook kan het zijn dat je houdt van een harder of juist een zacht matras. Hierin kunnen aanzienlijke verschillen zitten omdat de matrassen divers opgebouwd kunnen zijn en er verschillende materialen gebruikt kunnen worden voor vergelijkbare of vervangbare functies.
Lattenbodems zijn voor bijna ieder soort matras geschikt. Hierbij kun je denken aan pocketvering-, traagschuim-, latex-, koudschuim- en polyethermatrassen. Wel is het dan nog per lattenbodem verschillend wat het meest juiste matras is, in combinatie met de slaapwensen van de gebruiker. Een pocketvering matras heeft bijvoorbeeld minimaal 24 latten nodig om genoeg ondersteuning te kunnen bieden. Voor meer slaapadvies en inlichten over lattenbodems kun je kijken op de pagina slaapadvies bij AltijdGoedSlapen.