Lekker snacken uit de airfryer

Gezonder snacken? Dan is de airfryer een optie. Een airfryer is een ontzettend compact, handig mee te nemen heteluchtoventje. De airfryer staat bekend als vervanger voor de frituurpan. Je kunt er dus frietjes in bakken, maar eigenlijk is het oventje veel meer dan een frituurpan op hetelucht. Je kunt er dan ook veel meer in maken dan friet.

airfryer

Kiezen voor ovenvarianten

Om lekker te snacken uit de airfryer, is het belangrijk dat je kiest voor ovenvarianten. Gewone frituursnacks zijn niet vol van smaak als je ze in een airfryer stopt. Ovenfrites worden dus lekkerder dan diepvriesfrites. Naast frietjes zijn er ook ovenvarianten van diepvriessnacks. Zo kun je bijvoorbeeld tegenwoordig ovenkroketten ovenbitterballen in het schap vinden.

Toen de airfryer net in opkomst was, zat je vast aan dure A-merken voor ovensnacks. Inmiddels bieden ook de Lidl en de Aldi deze snacks aan. Vooral voor snacks als loempia’s en kroketten is het belangrijk te kiezen voor ovenvarianten. Goed om te weten: een frikandel of gehaktbal kan prima in de airfryer.

Tips voor het lekkerste resultaat

Voor het lekkerste resultaat neem je deze tips ter harte. In ieder geval is het belangrijk in een kleine hoeveelheid tegelijk te bakken. Door te bakken op twee derde van de maximale hoeveelheid bereik je een beter resultaat. Bij het bakken van friet is het belangrijk dat je de frietjes regelmatig om schudt. Ze bakken daardoor gelijkmatiger en je geeft het vocht meer kans om te ontsnappen.

Gebruik voor friet uit de airfryer altijd ovenfrites. Die zijn speciaal gemaakt om te bakken in een heteluchtoven. Het bakken van ovenfrites komt uit bijna elke airfryer is uit bijna elke airfryer een prima vervanger van de traditionele frituurfriet. Maar natuurlijk kies je niet voor zomaar een airfryer, maar voor de beste airfryer. BestGekozen.nl heeft de beste airfryers op een rijtje gezet. Je vindt airfryers in allerlei prijssoorten. Zo kost de goedkoopste airfryer minder dan 100 euro. Voor de duurdere modellen betaal je meer dan het dubbele. Een goede heteluchtoven kost gemiddeld 150 euro.

Ook lekker uit de airfryer

De airfryer is niet alleen geschikt als frituurpan op hetelucht, maar ook als gewone oven. Zo kun je er prima hartige en zoete taarten mee maken. Ook gegrilde vis, groenten, vlees en kip kunnen erin gebakken worden. En wat te denken van ovenschotels, zoals lasagne?

In de airfryer kun je ook kruiden en vruchten laten drogen. Dat geeft net even die extra bite. Probeer dat maar eens met een frituurpan! (We moeten er niet aan denken).

Accessoires erbij?

Om van alles in de airfryer te kunnen maken zijn een paar accessoires benodigd, zoals een bakblik, grillpan of spatdeksel. Bij sommige fabrikanten kosten accessoires nog geen tientje per stuk, terwijl je bij andere fabrikanten 30 tot 50 euro per accessoire betaalt. Goed om te weten: de accessoires van het ene model Airfryer passen niet altijd in een andere airfryer. Kies je voor een ander model, dan heb je dus waarschijnlijk ook andere accessoires nodig.