De beste verf tips om je huis te schilderen

Verven is een kwestie van geduld, vaardigheid en een goede voorbereiding. Met de onderstaande tips lukt het ook jou om je huis te strak te schilderen.

de-beste-verf-tips-om-je-huis-te-schilderen

1. Verf

Oude verf verliest aan kleur. Gebruik dus nooit voor een klus oude en nieuwe verf ook niet met dezelfde kleurnummers. Als je verf overhoudt na een klus, bewaar deze dan bij een temperatuur tussen de 5°C en 25°C en zorg dat er zo min mogelijk zuurstof bij kan. Let bij het kopen van de verf altijd op het aantal m2 wat je daarmee kan bedekken, rekening houdend met het aantal lagen . Op die manier hoef je niet te veel te kopen.

2. Buiten schilderen

Uiteraard wacht je met buitenschilderwerk tot de weersomstandigheden daar perfect voor zijn. Een goede voorbereiding is het halve werk. De goede volgorde is om eerst te ontvetten en daarna te schuren, dat levert gewoon betere resultaten op. Voor buiten gebruik je hoogglans of zijdeglans zoals bijvoorbeeld Wijzonol LBH Silicon Alkyd Hoogglanslak. Matte verf is bedoeld voor binnen. Een product als Wijzonol LBH Silicon Alkyd Hoogglanslak is veel beter in staat om de diverse weersomstandigheden te doorstaan en blijft langer mooi. Het gebruik van tape om af te plakken lukt niet altijd bij een buitendeur omdat het kleefmateriaal niet hecht aan bakstenen. Dat moet je het hebben van een stabiele hand. Kies een denkbeeldige lijn op het kozijn en werk daar voorzichtig naar toe. Ga niet te dicht bij de ruwe rand want dan is het resultaat een kronkelende lijn.

3. Binnen schilderen

Het verven van muren en andere zaken binnen is het meest eenvoudig als de oppervlakte die je gaat schilderen zo vlak mogelijk is. Werk gaatjes en scheurtjes dan ook weg voordat je begint aan het echte werk. Neem ook de rust om zorgvuldig af te plakken waar dat nodig is. Dat kost beslist tijd maar levert een veel strakker resultaat op. Zorg dat je over goede materialen beschikt. Een stevige trap is gewoon een noodzaak als je een plafond gaat schilderen.

Wil je met structuurverf werken dan is het van belang dat deze overal goed hecht en je voldoende aanbrengt. Een wat ruwere oppervlakte maakt het gebruik van deze verf een stuk eenvoudiger.

4. Natte ruimten schilderen

Natte ruimten zoals de badkamer leveren een risico van schimmelvorming op. Gebruik hier dan ook uitsluitend schimmelwerende verf. Deze verf zal niet aangetast worden door schimmel en blijft ook langer mooi. Let op dat een dergelijke verf de schimmel niet kan verwijderen die al aanwezig is. Controleer natte ruimten dan ook eerst op schimmelvorming en verwijder die met een schimmeldodend middel dat je in speciaalzaken kan kopen.

Ook tegels kan je oververven als je deze een andere kleur wilt geven. Hiervoor zijn speciale verven verkrijgen. Als je tegels gaat schilderen moet je deze wel goed ontvetten, maar nooit schuren. Als je tegels schuurt veroorzaakt dat vaak krassen en dat maakt het moeilijk om ze op een mooie manier te schilderen.

Twijfel je over bepaalde zaken bij het schilderen? Vraag dan altijd een vakman om advies.