Meer ruimte maken in een kleine appartement

Als je in een grote stad woont, heb je vast weleens last van ruimtegebrek. Of dit nu eenmalig is of je er altijd last van hebt. Als je maar weinig ruimte hebt, dan wil je deze natuurlijk zo effectief mogelijk gebruiken. Het kan echt een uitdaging zijn. Met deze tips en tricks kan jij proberen zo effectief mogelijk gebruik te maken van jouw kleine ruimte.

Schrijf alles eerst uit op papier
Waarschijnlijk begint het ruimtegebrek je pas echt te irriteren als je al een tijd ergens woont. Je bent dan eigenlijk al wel gewend aan meubels en spullen die op een bepaalde plek staan. Als je effectief gebruik wil maken van een ruimte, dan is het nodig dat je creatief denkt. Begin dus eens helemaal opnieuw en teken de ruimte op papier. Schets verschillende posities waarin meubels en spullen kunnen staan. De kans is groot dat je ineens iets heel handigs ziet.

klein appartement
Ga voor lichte kleuren in huis
Wanneer een ruimte licht is, lijkt deze al een stuk groter wanneer je dit vergelijkt met een ruimte die heel donker is. Zorg er dus voor dat je kiest voor veel licht in huis, bijvoorbeeld door de muren in een lichte kleur te verven. Als je kast of tafel heel groot is, kies dan juist voor een donkere kleur. Het contrast zal ervoor zorgen dat de ruimte groot oogt.
Een lichte kamer hoeft trouwens niet saai te zijn. Wit is namelijk de basis voor een combinatie met vrijwel alles. Het is trouwens ook leuk te combineren met pastelkleuren zoals mintgroen.

Gebruik je muren
Als je maar weinig ruimte hebt op de vloer, dan is het verstandig om het eens hogerop te gaan zoeken. Veel mensen gebruiken hun muren vooral om de ruimte te decoreren. Zij hangen er foto’s of schilderijen aan, bevestigen een plankje voor boeken of bloemen enzovoort. Toch kan je aan de muur ook gewoon heel veel dingen ophangen. Denk aan een kastje, maar ook een plank waarop je jouw boeken neerzet in plaats van die boekenkast. Op deze manier is er meer ruimte op de vloer.

Zorg ervoor dat je minder spullen hebt
Natuurlijk zijn de tips om ruimte groter te laten lijken handig, maar de oorzaak van beperkte ruimte is vaak toch ook teveel spullen. Wees dus eerlijk tegen jezelf en ga goed na welke spullen je het afgelopen jaar bijna niet hebt gebruikt. Wellicht kan je deze naar de kringloopwinkel brengen of familie en vrienden er gelukkig mee maken. 
Toch zullen er ook spullen zijn die je niet gebruikt maar die je wel wil houden. Je kunt er dan voor kiezen deze elders te stallen. Denk dan bijvoorbeeld aan een opslag waar je al jouw waardevolle spullen kwijt kan.