Muur verven: stappenplan voor het mooiste resultaat

Wil je jouw huis weer een frisse uitstraling geven? Pak dan de verfroller of kwast in de hand en voorzie de muren van nieuw schilderwerk. Ondanks dat het zo eenvoudig klinkt, vinden veel mensen het lastig om hun muren te schilderen. Met het onderstaande stappenplan kan er echter weinig misgaan.

Stap 1: De voorbereiding

Een bekend gezegde is: ‘’Een goed begin is het halve werk’’. Deze uitspraak geldt zeker voor schilderwerk. Door een goede voorbereiding voorkom je veel problemen, zoals te weinig verf, slechte hechting van de verf en achtergebleven kwastharen.

Begin de schilderklus altijd met het afplakken van de kozijnen en randen met schilderstape. Vergeet ook niet om de vloer onder de muur af te dekken met folie. Andere zaken die belangrijk zijn tijdens de voorbereiding, zijn het stof- en vetvrij maken van de muren en het wegwerken van oneffenheden met muurvuller.

Stap 2: Voorstrijkmiddel aanbrengen

Nadat de voorbereiding is gedaan, kan er worden geschilderd! Bij een zuigende ondergrond wordt voorstrijkmiddel aangeraden door Schildersbenodigdheden LavanTil. Bij deze online verfwinkel kun je niet alleen terecht voor schildersbenodigdheden, maar ook voor gedegen advies. Het aanbrengen van voorstrijkmiddel op de muren zorgt ervoor dat verf goed hecht. Wanneer je dit middel hebt aangebracht, is het wel belangrijk om de wanden een nacht te laten drogen.

Stap 3: Vlekken voorstrijkmiddel aanbrengen

Naast gewoon voorstrijkmiddel, is er ook voorstrijkmiddel speciaal voor vlekken te koop. Met dit middel kun je vlekken voorbehandelen. Hiermee voorkom je dat grote vlekken opnieuw zichtbaar worden onder de nieuwe laag verf.

muur verven

Stap 4: Muren verven

Nadat de muren zijn voorbehandeld en goed zijn gedroogd, mag het blik muurverf worden geopend. Giet de verf altijd over in een verfbak, dit maakt de klus veel gemakkelijker. Start het schilderwerk langs de afgeplakte randen. Gebruik hiervoor een kleine roller of kwast. Gebruik voor de grote vlakken een vachtroller. Aangeraden wordt om te schilderen bij daglicht. Zo zie je niet snel vergeten plekken over het hoofd.

Stap 5: De afwerking

Nadat de schilderklus is geklaard, is het tijd voor de afwerking. Verwijder direct na het schilderen de schilderstape. Nu de verf nog nat is, kan de tape eenvoudiger worden weggehaald. Eventuele verfspatjes kun je met een natte spons wegnemen. Wacht daarna tot de verf droog is en geniet van het strakke eindresultaat!