Sfeer creëren? Maak een lichtplan voor je interieur

Je hebt voor een stoere nieuwe stijl gekozen en hebt nieuwe meubelen gekocht, het zorgt voor een nieuw aanzien in de woonkamer (en andere kamers). Maar wist je wat nog meer erg belangrijk is? Een goed lichtplan om jouw interieur extra te laten opvallen. Hier vind je enkele tips hoe je de verlichting in jouw kamers goed kunt opzetten.

verlichting

Denk na over de functionaliteit

In je huis heb je vaak vaste plaatsen waar je verlichting kunt plaatsen. Maar deze zijn niet altijd even praktisch, bijvoorbeeld als jij kiest voor een gescheiden indeling waarbij je aparte gedeeltes wilt belichten. Je kunt je lampen dan het beste centraal in dat gedeelte ophangen en/of kiezen voor lampen die je aan de muur hangt. Probeer ook eens via ontwerpsoftware erachter te komen wat nou echt goede plaatsen zijn voor jouw verlichting. Zorg er ook voor dat je niet teveel verlichting in huis haalt.

Stoere en moderne designs

Als je een plan hebt gemaakt waar de verlichting moet komen, kan je kiezen voor de deisgns welke passen bij het interieur. Zo kan je een stoere grote lamp kiezen die je centraal plaatst in een kamer en bijvoorbeeld stoere kleine (wand)lampen voor de leeshoeken. Maar ook kan je uiteraard diverse spots op goede plekken inbouwen.

Een handige keuken

Je keukenverlichting is ook een onderdeel waar je goed over na moet denken. Uiteraard kan je een algemene lamp ophangen in het midden van het plafond, maar wellicht is het veel fijner als je aparte keukenverlichting hebt die met name bij het kookgedeelte in te stellen is. Wellicht in combinatie met een dimmer. En bij een open keuken kan het nog eens extra sfeervol zijn als je filament lampen ophangt (bijvoorbeeld voor een kleine bar).

Smart domotica en dimmers

Om makkelijk en snel een leuke sfeer in je huis te maken kan je gebruik maken van smart domotica. Je hoeft dan enkel je smartphone of tablet te gebruiken om bepaalde ruimtes te belichten. Maar ook kan je gebruik maken van dimmers om een intieme sfeer te regelen. Bekijk wat de mogelijkheden hierin zijn.