Soorten kunstgras: Welke soorten kunstgras zijn er te koop?

Kunstgras is gemaakt met het idee dat het de illusie moet opwekken dat je naar een natuurlijke grasveld kijkt en het bijna niet van echt te onderscheiden is. Natuurlijk zit er verschil in kwaliteit omdat kunstgras met diverse soorten materiaal vervaardigd kan worden. Om te bepalen welk soort kunstgras het meest geschikt is, moet er gekeken worden naar het doel van de gebruiken van het kunstgras. Hoe realistischer het kunstgras aanvoelt, hoe kwetsbaarder het kan zijn. Voor sport- en recreatiedoeleinden is een bepaald soort gras bijvoorbeeld niet geschikt en moet je kijken naar een variant die veel duurzamer is doordat het stugger en steviger is en de intensiviteit van het gebruik ervan aankan. Hieronder diverse soorten kunstgras met hun specifieke kenmerken.

Kunstgras gemaakt van Nylon

Kunstgras wat gemaakt is van nylon is de meest sterke variant die je kunt krijgen. Het is een vrij stijf en stug materiaal wat altijd weer terugkomt in zijn originele vorm, zelfs als het zeer intensief gebruikt wordt. Daarnaast is het ook erg geschikt om te gebruiken bij zeer warme temperaturen. Nylon kunstgras is prijzig en erg duurzaam. Door de robuuste textuur van dit kunstgras geeft het de illusie dat het om echt gras gaat al zal het niet zo zacht aanvoelen.

Kunstgras van Polyethyleen

Kies je voor kunstgras gemaakt van Polyethyleen, dan kies je voor gras wat bijna niet te onderscheiden is van een echt gazon. Deze variant wordt daarom ook het meest gebruikt door mensen die hun natuurlijke grasveld willen vervangen voor een kunstgrasmat. Door de zachte structuur van de vezels en de levensechte kleuren is het een genot om naar te kijken. Polyethyleen is perfect voor een sportveld omdat het een enorme veerkracht heeft en door de onderlaag waar nylon in verwerkt is, is het prima bestand tegen veelvuldig gebruik. Qua onderhoud heb je er weinig omkijken naar. Zo nu en dan een borstel eroverheen en bladeren of vuil eraf harken is voldoende om het grasveld zijn frisse uitstraling te laten behouden.

De Polypropyleen grasmat

Het goedkoopste kunstgras is de mat die gemaakt is van Polypropyleen. Omdat de prijs gunstig is, zullen mensen sneller voor deze variant kiezen als ze een klein budget hebben en het gebruik niet intensief is. Want door de fijne structuur van polypropyleen kunnen er sneller slijtplekken optreden in het kunstgras. Daarnaast is het niet zo hittebestendig als het kunstgras wat gemaakt is van nylon en kan het bij een hoge temperatuur gaan smelten waardoor er ontsierde plekken in het gras kunnen ontstaan. Omdat polypropyleen heel zacht en soepel aanvoelt, is het perfect om te gebruiken als decoratie materiaal.

Kies bewust

Er is dus veel verschil in soorten kunstgras. Bedenk van te voren goed waar het kunstgras voor gebruikt gaat worden om een juiste keuze te kunnen maken. Natuurlijk is het ook afhankelijk van het budget. Hou echter wel in het achterhoofd dat een duurzamere soort met de jaren relatief goedkoper zal zijn. Reken daar de kosten die je uitspaart voor het onderhouden van een echt gazon bij op en je zult ervaren dat het aanschaffen van de juiste soort kunstgras een goede investering zal zijn.