Soorten vloerverwarming, duurzaam en voordelig

Het aanschaffen en gebruiken van vloerverwarming is een goede manier om je huis duurzamer en goedkoper te maken. Daarnaast is deze vorm van verwarmen ook nog eens heel prettig en comfortabel. Dankzij de manier waarop de vloerverwarming verdeeld is onder de vloer, namelijk met vaste afstanden tussen de buizen, wordt de warmte gelijk over de vloer verdeeld en de ruimte sneller opgewarmd. Daardoor bereik je sneller een comfortabele temperatuur en hoeft de cv ketel simpelweg minder hard te werken. Dat scheelt vooral in de koude maanden enorm in de energierekening. Denk jij er ook aan om over te stappen op vloerverwarming? Dan vind je in dit artikel handige informatie over de verscheidene soorten verwarming in de vloer. Zo krijg je een goed beeld van welke verarming het beste van toepassing is op jouw situatie.

Elektrische vloerverwarming

Veel mensen hebben al een huis, met een vloer en een verwarming. Echter, als je over wilt stappen op vloerverwarming, zal de bestaande vloer er (tijdelijk) uit moeten zodat de verwarming in de vloer kan worde naangebracht, In die gevallen kun je het beste kiezen voor een elektrische verwarming. Hierbij worden namelijk enkel dunne matten, elektrische kabels of elektrische foliesystemen aangelegd die de vloer gemakkelijk verwarmen. Hierdoor hoeft er bijvoorbeeld geen beton of cement te worden gestort en is er maar weinig ruimte onder de vloer nodig voor de verwarming. Ook kan elektrische vloerverwarming gemakkelijk per ruimte worden aan- of uitgezet. Dat maakt deze vorm van verwarming dan ook extra duurzaam en controleerbaar. heb je zonnepanelen? Dan kun je de elektrische verwarming gemakkelijk laten werken op de energie van deze panelen. 

Natte systeem

Het meest voorkomende systeem voor verwarming in de vloer is het natte systeem. Hierbij worden de verwarmingsbuizen direct in het beton van de ondervloer geplaatst, samen met een goede stevige isolatiemat. Daardoor is de vloer goed geïsoleerd en zorg je voor een optimaal warmtebehoud. Dit systeem is ideaal wanneer je bijvoorbeeld gaat verbouwen of in een nieuw huis gaat wonen, waar genoeg ruimte onder de vloer is voor dergelijke verbouwingen. Een nat  systeem is duur, maar ook duurzaam. Het is zeer stevig en ook zeer zuinig. Omdat er zowel een isolatielaag als een betonnen vloer dient te worden gestort bij een dergelijke verwarming, is het belangrijk dat er genoeg ruimte onder de vloer aanwezig is. Dit systeem is dan ook het beste te gebruiken wanneer een complete vloer kan worden vernieuwd of in oude huizen, waar de vloer vaak direct op het zand uitkomt. 

Droge systeem

Een zeer gemakkelijk systeem om een vloerverwarming aan te sluiten is het droge systeem. Hierbij wordt geen gebruik gemaakt van beton of cement, maar van gevormde platen die perfect om de verwearmngabuize nheen kunne nworden geplaatst. Op die manier kun je ook in smallere vloeren gemakkelijk vloerverwarming aanleggen. Waar een nat systeem tot 20 cm aan ruimte nodig heeft, gaat dit bij het droge systeem om maximaal 6 cm. Dit systeem is dan ook uiterst geschikt huizen die reeds worden bewoond en waar men over wil stappen op verwarming in de vloer. Het is een goedkoper systeem dan het natte systeem en kan overal worden aangelegd. 
Vloerverwarming voor jouw woning, vind je gegarandeerd op https://vloerenraamdecor.nl/.