Uw sloten beschermen tegen roest

Roest wordt gevormd door de combinatie van vocht en lucht. Als sloten en sleutels gaan roesten, wordt de kans dat u het slot niet meer open krijgt, steeds groter en moet u in het ergste geval ‘s avonds laat, midden in de nacht, of in het weekend de hulp van een slotenmaker inroepen.

Vooral de oudere sloten zijn gevoelig voor roest. Nieuwere sloten worden over het algemeen van rvs gemaakt waardoor roesten uitgesloten is.

Door roest op tijd te verwijderen voorkom je problemen. Natuurlijk zijn er chemische middelen te koop om te ontroesten maar het gaat ook heel goed met huis- tuin- en keukenmiddeltjes, zoals de roestplekken bestrooien met zout en ze daarna besprenkelen met citroensap. Het zuur en het zout werkt in op de roest en na enige tijd, vaak een nachtje, kan de roest er afgeborsteld worden. Ook de roestige sleutel of het slot in een schaaltje met azijn leggen wil helpen. Maar, hoe dikker de roestlaag, des te langer is de weektijd.
Ook cola is een bekend middel om roest te verwijderen. De Fosfor in de cola zorgt voor het verweken van de roest waardoor na een nachtje de roest makkelijker verwijderd kan worden. Je ziet, met een nachtje inweken kan je roest aardig te lijf gaan. Het daarna aanbrengen van een dun laagje vet (vaseline) kan voor enig uitstel zorgen, maar het verwijderen van roest op sloten en sleutels is een terugkerend karweitje. Het zal steeds herhaald moeten worden om niet op een onverwacht moment voor een gesloten deur te staan.

Zie je roest op het slot of de sleutels en wil je geen risico lopen? Schakel dan een erkend slotenmaker in, je voorkomt hiermee veel problemen. Hij vervangt in een mum van tijd vakkundig alle roestige sloten voor goed werkende rvs exemplaren.