Verschil tussen Ciranova wax en olie

Ciranova wax en olie

Ciranova is hét merk om te gebruiken voor het onderhoud van een houten vloer. Al 80 jaar is dit merk op de markt en is een hoogwaardig, kwalitatief product wat kan worden gebruikt om een hout zowel binnen als buiten te kleuren, af te werken en te onderhouden.
Ciranova heeft onderhoudsproducten die als wax kan worden gebruikt maar ook olie is prima om een houten vloer zijn warme uitstraling te laten behouden.

Verschil tussen Ciranova wax en olie

Onderhoud met wax of olie?

Wax gebruiken
Wanneer je een parketvloer gaat schuren, zal in de vloer hoogteverschillen, niet met het blote oog te zien, verschijnen. Bij het gebruik van wax zullen de poriën die door het schuren ontstaan worden opgevuld met de Ciranova hardwaxolie. Er ontstaat een waterafstotend laagje die de vloer beschermt tegen vocht en vuil. De vloer is gemakkelijker te onderhouden. In tegenstelling tot een geoliede vloer geeft de beschermlaag van de vloer een betere bescherming. Wax moet echter wel heel goed worden uitgepoetst. Gebeurt dit niet dan ontstaan er vettige strepen.
Een vloer die met wax is behandeld, geeft meer bescherming tegen vocht, vuil, zwetende honden, urine en rode wijn vlekken.
Mochten er toch vlekken ontstaan, dan is het opschuren met een stukje fijne staalwol een optie. Deze plek kan dan worden na behandeld met wat olie. 

Olie op de houten vloer
Evenals bij een vloer die bewerkt is met wax, kan de vloer ook na het schuren onder handen worden genomen met een olie. Ciranova olie heeft alle goede eigenschappen van een vloerolie die de houten vloer een verzorgende aanblik geeft. Aan de meeste vloeroliën zijn wassen toegevoegd die de poriën opvullen. Let er echter op dat er niet te veel olie op de vloer beland. Dit geeft vette strepen en doet de vloer geen goed. Een met olie bewerkte vloer heeft een warme uitstraling en is gemakkelijk in onderhoud.

Verschil tussen wax en olie

Het verschil tussen een vloer die behandeld is met olie of wax zit hem in de uitstraling. Beide producten zijn prima! De houten vloer die is behandeld met olie heeft een wat matte maar wel natuurlijke uitstraling. Olie trekt meer in de vloer dan wax. Dit product trekt in de vloer maar ligt er als het ware ook op. Een gewaxte vloer heeft een wat minder natuurlijk effect dan een olievloer. Een wax vloer heeft een satijnachtige glans. Wax is in vergelijking met een geoliede vloer beter bestand tegen het intrekken van vuil en vocht en geeft een duurzamer effect aan de vloer. Een vloer bewerken met hardwax is een behoorlijke klus. Het is een aanrader om dit eens in de vijf jaar te doen.
Voordelen van oliebehandeling zijn:
Een houten vloer behandeld met olie geeft de meest natuurlijke uitstraling.
Olie is verkrijgbaar in elke gewenste kleur.
Beschadigingen zijn gemakkelijk bij te werken.
Het is een aanrader om eens in de drie jaar de vloer grondig te reinigen en vervolgens een Ciranova olie aan te brengen. De vloer ziet er als nieuw uit!

Bron: https://www.verfsuper.com/