Vocht in huis: wat doet dit met je gezondheid?

Overtollige condensatie op de ramen, schimmel op de muren of vochtplekken op het plafond. Dit zijn allemaal gevolgen van een vochtprobleem. Maar wat vocht in huis nog meer kan veroorzaken zijn gezondheidsklachten. Maar hoe zit dat nou precies? 

Vocht en gezondheid 

Schimmel is een bekend probleem op het gebied van vocht in huis. Dit komt doordat schimmels het beste groeien op warme, natte plekken. En het klink niet alleen smerig, dat is het ook. Deze schimmels zijn hardnekkig en groeien snel, maar er is nog een andere reden waarom je dit het liefst wil voorkomen. Het is namelijk slecht voor je gezondheid. Het kan bijvoorbeeld astma en andere luchtwegproblemen verergeren. Op Bkbouw.nl lees je hoe je schimmel het beste kunt verwijderen. 

Schimmel is niet het enige waardoor je gezondheid kan verslechteren. Vocht in huis zorgt er ook voor dat de luchtkwaliteit achteruit gaat. Hierdoor kun je klachten krijgen zoals keelpijn, niezen en hoesten, piepende ademhaling en benauwdheid. Één van de oorzaken hiervan kan zijn dat er niet genoeg ventilatie in huis is. Er komt dan te weinig frisse lucht binnen en te veel Co². De gevolgen van te veel Co² uitstoot zijn onder andere hoofdpijn, vermoeidheid en concentratieproblemen. 

Vocht tegen gaan: zo doe je dat

Vocht in huis is dus ontzettend vervelend, zowel voor je woning als voor jezelf. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om vocht in huis tegen te gaan. 

  • Ventileren. Het werd hierboven al even genoemd, maar ventilatie is een makkelijke en effectieve manier om overtollig vocht tegen te gaan. 
  • Vocht afvoeren. Dit is vooral handig tijden en na het douchen, schoonmaken of koken. Er komt dan namelijk veel vocht vrij. Je kunt dit weg voeren door de ramen open te zetten. 
  • Muren en vloer droogmaken. Na het douchen zijn de muren en vloer vaak nat van het condens. Het is verstandig dit droog te maken met bijvoorbeeld een trekker en/of een handdoek. 
  • Maak het huis niet te koud. In het kader van besparing zijn mensen geneigd de kachel lager te zetten. Toch kan dit ook nadelen hebben. Wanneer een woning kouder is dan 15 graden kan het vocht namelijk ‘neerslaan’.