Volledig ‘slim wonen’ door communicatie tussen apparaten

In het huishouden zijn veel digitale en energie-intensieve apparaten te vinden. Door deze apparatuur allemaal met elkaar te laten communiceren is het mogelijk voor bewoners om comfortabeler te wonen én tegelijkertijd te besparen op het energiegebruik.

Een concept bedacht door de Zwitserse Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL), genaamd ‘Internet Of Things’, bestaat uit kleine elektronische instrumenten die in huishoudelijke apparatuur worden verwerkt. Op deze manier is het voor alle apparaten in de woning mogelijk om met elkaar te communiceren. Via tablet of smartphone kunnen deze apparaten vervolgens op afstand worden bediend. Op deze manier kan je controleren of apparaten in huis uitstaan als je zelf niet in huis bent en indien nodig op afstand uitzetten.  “Met de juiste instrumenten zijn we in staat om de juiste beslissingen te maken voor optimaal gebruik van energie”.

internet of things

Energieverbruik

Behalve het op afstand aan- en uitzetten van apparaten is het met het systeem van EPFL ook mogelijk om het energieverbruik van een apparaat bij te houden. Er wordt ook bijgehouden hoe vaak de verschillende apparaten in het huishouden gebruikt worden. Met behulp van deze data maakt het systeem een profiel aan van de gebruiker. Het systeem geeft inzicht in hoe het slimme huis reageert op de omgeving en geeft ook inzicht in de belasting op het elektriciteitsnet.

Duurzaamheid

Het is lastig om de milieu-impact van het energieverbruik voor comfortabel wonen in getallen uit te drukken. Toch zijn we volgens een wetenschapper van het EPFL wel in staat om met de juiste instrumenten de juiste beslissingen te maken voor optimaal gebruik van energie.

“Ons hoofdzakelijke doel is om de gebruiker iets bij te brengen over zijn energiegebruik en om de gebruiker actief te betrekken bij het beheren van zijn energiegebruik. Zo moeten ze afstappen van volledig geautomatiseerde systemen die menselijke interactie niet mogelijk maken.”

Energiekosten

Het monitoren van je energieverbruik is een eenvoudige manier om op twee aspecten winst te behalen: beter voor het milieu en beter voor je portemonnee. Als de hoogte van je rekening de reden is voor het verlagen van je energieverbruik kan je in één keer een groter resultaat behalen, namelijk met energie vergelijken. Met behulp van een onafhankelijke energievergelijker als EasySwitch.nl kun je jaarlijks tot wel 400 euro besparen. Vooral huishoudens die nog nooit zijn overgestapt profiteren van grote besparingen. Vergelijk alle goedkope energieleveranciers en stap over naar de goedkoopste in jouw persoonlijke situatie!