Voorkom lekkages in je woning

Lekkages zijn vervelend en misschien zelfs wel een van de vervelendste problemen die een huiseigenaar kan hebben. Maar hoe kun je lekkages eigenlijk voorkomen? We noemen enkele tips van loodgieter Naarden!

  1. Zorg voor goed onderhoud van de leidingen

Leidingen kunnen gaan roesten als ze niet van roestvrij staal zijn gemaakt en bloot worden gesteld aan vocht en zuurstof. Vooral bij oudere woningen kunnen leidingen na verloop van tijd roesten of op een andere wijze beschadigd raken. Uiteraard is dit geen gebeurtenis die in een nacht plaats vindt, maar is het een continu proces dat jaren duurt. Je doet er daarom goed aan om eens in de paar jaar de waterleidingen en andere leidingen te laten controleren door een deskundige loodgieter, maar dit hoeft elk niet elk jaar te gebeuren.

  1. Zorg dat er geen water op het dak blijft liggen

Heb je een plat dak? Zorg er dan voor dat er niet meer water op het dak blijft liggen dan wat oorspronkelijk de bedoeling is. Controleer met enige regelmaat of de afvoer van het dak niet verstopt zit, en leeg indien nodig de afvoer of schakel iemand in die dit voor je kan doen (bijvoorbeeld een dakdekker of loodgieter). In omgevingen waar meer vuil op het dak terecht komt, bijvoorbeeld in de buurt van bossen of bomen, is het raadzaam deze controle om de paar maanden uit te voeren. Je kunt aan de hand van die resultaten zelf wel bepalen met welk interval je de controles het beste uit kunt voeren.

  1. Los lekkages zo snel mogelijk op

Het klinkt misschien vreemd, maar om lekkages te voorkomen is het van belang dat je lekkages zo snel mogelijk oplost. Wanneer het dak lek is, kan dit lek er voor zorgen dat andere materialen ook lekkages gaan vertonen, bijvoorbeeld omdat bepaald materiaal week en broos wordt of omdat ijzeren constructies gaan roesten. Kleine lekkages zijn ook lekkages, dus zorg er ook voor dat die zo snel mogelijk na ontdekking ervan verholpen worden! De kosten moet je toch wel maken en je kunt dus maar beter zo snel mogelijk de lekkages verhelpen om erger (en dus hogere kosten) te voorkomen.