Voorkom vochtproblemen, laat uw kruipruimte isoleren

Er zijn veel mensen die een kruipruimte of kelder hebben in hun huis. Deze ruimte zit onder de begane grond en loopt onder heel het huis door. De ruimte heeft als functie om de leidingen door het huis te laten vervoeren en dat de leidingen makkelijk bereikbaar zijn. Als de kruipruimte niet geïsoleerd is kunnen vochtproblemen optreden bij de leidingen. Vochtproblemen wil niemand. Het gaat schimmelen of er komen beesten. Bij 20 procent van de huizen is dit het geval. Dit ligt vooral aan hoe oud het huis is, of hoe hoog het water staat in de omgeving. Bij een oud huis werd vroeger niet de kruipruimte geïsoleerd. Bij de nieuwbouwhuizen gebeurt dit tegenwoordig wel.

Kruipruimte isoleren

Elke kruipruimte moet eigenlijk geïsoleerd worden. Bij een isolatie van een kruipruimte moet worden gekeken naar de grootte van de kruipruimte. Er moet gekeken worden naar de vochtigheid, vloertype. Er moet ook gekeken worden naar het uiteindelijke doel. Zo kan een bewoner minder vocht willen in zijn huis, of minder ongedierte.

Er zijn verschillende materialen die gebruikt kunnen worden bij het isoleren.

  • Isolatieparels
  • Isolatieschelpen
  • Isolatiematrassen
  • Isolatiechips

Bij een isolatie bespaar je veel energiekosten. Het is een flinke investering om een kruipruimte te gaan isoleren. Maar later wordt dit teruggewonnen in de energierekening. Voor mensen die het niet kunne betalen is een fonds opgericht. Het Nationaal Energiespaarfonds. Hier kunnen mensen geld lenen om dit bijvoorbeeld te investeren in de isolatie van de kruipruimte.

Bij een vloerisolatie wordt de vloer geïsoleerd. Naast de vochtigheid die in de kruipruimte zich voordoet kan dan ook direct gezorgd worden voor meer warmte in huis door middel van de vloerisolatie. In de zomer zorgt de isolatie juist voor een verkoelende vloer. Dit zorgt voor meer wooncomfort en een hogere huiswaarde.

Aanbrengen

Van tevoren wordt er besproken over het probleem en hoe de kruipruimte eruitziet. Hierna wordt er gekeken welk isolatiemateriaal geschikt is voor de kruipruimte. Bij een isolatie van een kruipruimte wordt niet de bodem van de begane grond geïsoleerd maar de bodem van de kruipruimte. Daarom wordt dit ook wel bodemisolatie genoemd. Het isolatiemateriaal wat het beste bij de kruipruimte past wordt door een slang naar binnen geblazen via het kruipluik.

Door het materiaal op de bodem te plaatsen trekt het vocht automatisch naar de bodem toe. Vocht gaat namelijk altijd naar de koudste plekken toe. Hierdoor raken leidingen niet meer beschadigd en gaat het vocht in het isolatiemateriaal zitten. Uw begane grond vloer blijft netjes en onbeschadigd op deze manier.