Zelf aan de slag met tuinhout

Heb je precies in je hoofd hoe je pergola of veranda eruit moet komen te zien? Maar kun je nergens de juiste vinden? Ga dan zelf aan de slag! Met het juiste tuinhout richt je zelf je ideale tuin in.

Wat kun je maken met tuinhout?

De vraag is eigenlijk: wat niet? Het hangt er natuurlijk wel vanaf hoeveel ervaring je hebt, maar eigenlijk is elk bouwwerk mogelijk. Een pergola is een relatief eenvoudige klus en ook met weinig kluservaring goed zelf te maken. Het is wel handig om dit met minimaal twee personen te doen. Een overkapping of veranda is een grotere uitdaging, maar voor de ervaren klusser een mooi project.
Heb je zelf twee linkerhanden? Vraag dan een professional om het voor je te maken. Je kunt dan wel zelf het hout uitkiezen, maar je zorgt er ook voor dat het goed gemonteerd wordt.

Andere dingen die je kunt maken met tuinhout zijn: schuttingen, vlonders en tuinmeubelen. Een mooi voorbeeld van wat je zelf kunt maken, is een bank van steigerhout. Je kunt hiervoor vaak online gemakkelijk bouwinstructies vinden. Een kwestie van hout bestellen en aan de slag!

Soorten tuinhout

Het soort tuinhout bepaalt de uitstraling van je bouwwerk, maar ook de kwaliteit ervan. Wil je gewoon een mooie schutting of pergola, dan kan geïmpregneerd tuinhout een prima keuze zijn. Voor een langere levensduur is hardhout een verstandige keuze. Hier hangt een wat duurder prijskaartje aan, maar je hebt er wel langer plezier van.

Ga je een veranda of kapschuur maken, kijk dan ook eens naar eikenhout of Douglashout. Eiken is een karakteristieke houtsoort die prachtig vergrijst. Het krijgt ook scheuren na verloop van tijd, dat is niet van invloed op de kwaliteit, maar zorgt voor een rustieke uitstraling. Douglashout is minder sterk dan eikenhout, maar heeft ook een karakteristieke uitstraling. Ruw Douglashout wordt vaak gebruikt voor veranda’s en kapschuren vanwege de robuuste uitstraling. Douglashout is vaak verkrijgbaar in verschillende kleuren. De combinatie van zwarte Douglas planken met blanke Douglas palen is een populaire keuze voor bijvoorbeeld een schutting of veranda.

Blog heerlijkwonen.info - tuinhout - veranda

Je ziet het: er is enorm veel keuze. Wil je advies? Ga dan eens langs bij een houthandel in de buurt. Op de site Tuinafscheiding.nl kun je ook veel producten vinden en advies vragen aa medewerkers.

Bevestigingsmateriaal

Ga je aan de slag met  tuinhout, denk dan ook aan het juiste bevestigingsmateriaal. Bekijk van tevoren goed wat je allemaal nodig hebt. Een algemeen advies is om altijd RVS bevestigingsmateriaal te gebruiken, om vlekken op het hout te vermijden.