Zo maak je van elke thuiswerkdag een succes

Het advies van demissionair premier Mark Rutte ‘thuiswerken, tenzij het niet anders kan’, geldt nog steeds. Daarom is het belangrijk dat je werkplek zo goed mogelijk is ingericht en dat je zo productief mogelijk de dag doorkomt. In deze blog geven we tips waarmee je van elke thuiswerkdag een succes maakt. 

Neem ‘s ochtends de tijd

Een groot voordeel van thuiswerken, is dat ze minder gehaast verlopen dan wanneer je naar kantoor moet. Het scheelt bijvoorbeeld flink wat reistijd. Het is dus verleidelijk om later op te staan en in je trainingspak achter je bureau te zitten. Dit is juist iets dat je moet voorkomen. Het is juist de kunst om een productieve dag op kantoor na te bootsen. Dus zet je wekker, neem de tijd om te ontbijten en maak een planning. 

Pomodoro methode

Vind je het lastig om je een langere tijd te concentreren? Of ben je te perfectionistisch? Gebruik dan de pomodoro-methode. Hiermee deel je een grote taak op in kleine taken die je doelgericht uitvoert. Zo hoef je niet meer op te zien tegen een grote taak. De bedoeling is dat je vijfentwintig minuten werkt, vijf minuten pauze neemt en dan weer vijfentwintig minuten werkt. Na drie of vier tijdsblokken, kun je een langere pauze nemen. Dit blokkenschema kun je meenemen in de planning die je ‘s ochtends maakt. 

Bewegen

Wanneer je de hele dag zit, is het verstandig om elk uur twintig seconde te bewegen. Verander van houding, loop naar de wc of pak een kop koffie. Daardoor ben je even uit de werkmodus en kun je daarna weer vol energie aan de slag. Om een herinnering te krijgen kun je natuurlijk gebruik maken van activity trackers (met bedrijfslogo), want een uur is zo voorbij.

Kantoorspullen 

Een goede thuiswerkplek is essentieel. Want waar een kantoor compleet is ingericht om verantwoord te werken, is dat thuis misschien nog niet zo. Je zult vast een bureau en een bureaustoel hebben, maar er komt zoveel meer bij kijken dan dat. Denk aan meubilair dat ergonomisch verantwoord is of bedrukt schrijfgerei dat goed in je hand ligt. Voeg wat groen aan je werkruimte toe door planten neer te zetten. Deze groene vrienden zorgen voor een ruimtelijke inrichting en goede zuurstof regulatie waardoor je je beter concentreert. 

Keep in touch
Waar je op kantoor veel in contact bent met collega’s, is dit met thuiswerken anders. Je zult ongetwijfeld werkgerelateerde online meetings hebben, maar sociaal contact en praten over koetjes en kalfjes blijft belangrijk. Zorg er dus voor dat je af en toe een online koffiemomentje organiseert of een vrijdagmiddagborrel om het weekend samen in te luiden. Naast het contact met collega’s, zul je ook merken dat je minder contact hebt met je leidinggevende, Daarom is het belangrijk om afspraken te maken over wat er precies van je wordt verwacht.

Maak ook je knelpunten en ambities bespreekbaar tijdens een gesprek met je leidinggevende. Door een 1:1 moment in te plannen, kun je in gesprek gaan over lopende projecten, targets en je persoonlijke situatie.