Zo voorkom je brand in huis

Binnen twee minuten kan een brand levensbedreigend worden. Elke 87 seconden breekt er ergens een brand uit. Een goede brandpreventie kan helpen om brand in huis te voorkomen. Hiervoor geven wij je graag een paar tips.

brand voorkomen

Test rookmelders.

Controleer je alarmen één keer per maand door op de testknop te drukken. Niet vergeten: u moet ook alle rookmelders vervangen die 10 jaar oud zijn (of wanneer ze niet afgaan als u ze test). Om nog een stap verder te gaan, het wordt vanaf 1 juli 2022 voor alle bouw in Nederland verplicht om op elke verdieping rookmelders te hebben. Voor studentenwoningen, oftewel kamerwoningen, is het in elke kamer verplicht.

Identificeer de brandrisico’s in uw huis

De oven is niet te vermijden. Maar er zijn een aantal andere zaken om rekening mee te houden. Wist je bijvoorbeeld dat glazen decoraties bij een raam de zon kunnen opvangen en de warmte kunnen verspreiden over een tapijt of gordijn in de buurt? Houd hier dus rekening mee.

Begrijp jouw elektrische systeem in uw huis

Elektriciteit maakt ons leven makkelijker, maar alleen als het correct wordt gebruikt. Als je een huis koopt of verbouwt, is het belangrijk om de elektrische installatie door een professional te laten inspecteren. Kijk uit naar blootliggende draden en gerafelde snoeren. Als u regelmatig last hebt van onderstaande problemen, onderneem dan actie:

  • Problemen met stroomonderbrekers
  • Een tintelend gevoel wanneer u een apparaat aanraakt
  • Verkleurde of warme stopcontacten
  • Flikkerende of gedimde lichten
  • Vonken uit een stopcontact

Controleer uw warmtebronnen

Laat elk jaar de ketel nakijken door een vakman. Hij of zij kan vaststellen of de ketel niet goed werkt, waardoor brand kan worden voorkomen. Gebruikt u een kachel als warmtebron? Houd deze dan uit de buurt van zaken die gemakkelijk vlam kunnen vatten, zoals gordijnen en meubels. Als u een openhaard hebt, laat uw schoorsteen dan jaarlijks controleren door een schoorsteenveger.

Berg brandbare materialen veilig op

Brandbare spullen moeten altijd uit de buurt van warmte worden bewaard. Wijs een koele, donkere kast of opslagruimte aan voor haarlak en schoonmaak- en tuinbenodigdheden. Bovendien dienen benzine, kerosine en propaan het liefst buiten bewaard worden. Wees ook voorzichtig met kaarsen. Vele branden worden door kaarsen veroorzaakt.