Veilig klussen: een korte handleiding met waar je op moet letten

Bij heerlijkwonen begrijpen we hoe fijn het is om je huis samen te stellen en in te richten hoe je het zelf wilt. Daar komt wel bij dat er dan vaak geklust moet worden. In dit blog kijken we hoe we dit het veiligst kunnen doen en waar je op dient te letten, zodat je zelf ook de badkamer of de tuin kan verbouwen zonder verwondingen op te lopen.

veilig klussen

Klussen in de tuin

Bij vrijwel alle tuinonderhoud activiteiten die je wilt doen om je tuin op te knappen zijn werkhandschoenen onmisbaar. Bij het snoeien van takken of het knippen van de heg zal je een goede snoeischaar nodig hebben. Snoeischaren zijn echter heel scherp en een snijwond in je vinger is zo gebeurd. Let er bij het kopen van een snoeischaar ook op of deze is uitgerust met een veiligheidspal. Op deze manier hoef je bij het oppakken van de snoeischaar nooit een snijwond op te lopen. Indien de takken een omtrek van meer van 1,5 cm hebben moet je er op letten dat je geen snoei- of heggenschaar gebruikt, maar een speciale takkenschaar.

Als je besluit om het gras te maaien in de tuin, zorg er dan altijd voor dat het gazon vrij is van steentjes, speelgoed en takjes. Zeker bij een elektrische grasmaaier is de kans groot dat kleine steentjes of takjes wegschieten, wat erg gevaarlijk kan zijn. We adviseren daarom ook om niet in de nabijheid van andere mensen of dieren het gras te maaien.

Klussen in huis

Of je nu buiten of binnen gaat werken, zorg er altijd voor dat de ruimte waar je gaat werken opgeruimd en goed verlicht is. Ook tijdens het klussen is dit belangrijk. Heel wat ongevallen zijn hiermee te voorkomen doordat er meer overzicht is. Zorg er hierbij voor dat elk handgereedschap dat je gaat gebruiken (bijvoorbeeld een zaag, boor of frees) scherp is. Een botte zaag klinkt misschien wel minder gevaarlijk, maar de kans om ermee uit te schieten is erg groot. Vervang botte zagen daarom ook altijd voordat je gaat klussen.

Ben je van plan om met zwaar geschut in de weer te zijn, zoals een cirkelzaag om hout te bewerken, of grote hoeveelheden verf om de muren en het plafond te verven, zorg dan voor de juiste kleding. De juiste kleding beschermt tegen verfspatten, scherpe voorwerpen en is warm uitgevoerd voor nog niet geïsoleerde kamers in huis. Draag ook zeker geen wijde mouwen, sjaals of stropdassen tijdens het klussen. Deze kledingstukken kunnen namelijk gemakkelijk ergens tussen komen te zitten wat erg gevaarlijk is. Bij Engelbert Strauss vind je kleding die geschikt is voor elke klus. Bekijk snel het aanbod en ga veilig aan de slag met je volgende klus!