Misschien heb jij een goede opstalverzekering die schade dekt die kan ontstaan bij inbraak. Misschien heb je wel een goede inboedelverzekering van Diks en ben je ook verzekerd tegen diefstal bij inbraak. Maar je wilt natuurlijk inbraak voorkomen ook als de financiële gevolgen beperkt zouden blijven. Hieronder volgen tips om je woning zo goed mogelijk te beveiligen tegen inbraak.
Whatsappgroep met de buren
Tegenwoordig is er in vrijwel iedere buurt wel een WhatsAppgroep van buren. Dat is een ideale optie om bijzondere situaties in de gaten te houden en verdachte personen te signaleren. Meld je dus altijd aan bij een dergelijke groep. Je kan hierdoor meehelpen aan een veilige buurt en het voorkomen van inbraken en dat is uiteraard ook in jouw belang.
Burgernet
Aanmelding bij Burgernet is ook een optie om de samenleving veiliger te maken en levert ook inbraakpreventie op. Via deze dienst krijg je een beticht op je mobiele telefoon met het verzoek om uit te kijken naar een persoon of een voertuig. Dat kan je vervolgens melden op een gratis nummer. Zo werk jij samen met de gemeente en de politie om criminaliteit te beperken.
Maatregelen om je woning te beveiligen.
- Gebruik goedgekeurde sloten en sluitingen op ramen, deuren en andere zaken waardoor iemand je woning zou kunnen binnendringen. Goedgekeurde items herken je aan het SKG-logo met sterren.
- Gebruik anti-inbraakstrips. Deze strips zorgen er bij de voor-en achterdeur voor dat een indringer niet zomaar een breekijzer of schroevendraaier tussen deur en kozijn kan zetten.
- Zorg dat je beschikt over een goed middel om te kunnen zien wie er voor de deur staat. Dit kan een eenvoudig deurspion zijn (dit is een gaatje in de deur waar een lens is aangebracht die je een ruim zicht biedt). Tegenwoordig zijn er natuurlijk ook allerlei digitale mogelijkheden om je deur te beveiligen met bijvoorbeeld een camera.
- Een goede buitenverlichting is zeer belangrijk. Als je een buitenlamp kiest met schemerschakelaar of bewegingsdetector kan je ook nog verzekerd zijn dat het energieverbruik relatief beperkt blijft.
- Kijk eens op de Veilig Wonen Scan op internet. Hier kan je checken welke maatregelen jij nog kunt nemen om je huis zo veilig mogelijk te maken.
- Je kunt het PKVW-certificaat nastreven. Een expert onderzoekt dan je woning om te controleren op welke punten deze nog verbeterd kan worden om een optimale beveiliging te realiseren. Als jij de aanbevelingen laat uitvoeren krijg je het keurmerk. Met een dergelijk keurmerk kan je vaak korting krijgen op de verzekeringen die verband houden met inbraakschade.
- Ook in een huurwoning kan je de huurbaas of de woningcoöperatie inschakelen voor betere inbraak beveiliging.
- Maak goede afspraken met buren zodat die een oogje in het zeil kunnen houden als jij op vakantie bent of om andere redenen langer afwezig bent.
- Laat nooit ramen of deuren op als je weggaat. Ook niet in hartje zomer als je zeer snel verwacht weer terug te zijn. Laat in de avond bij voorkeur een lamp aan als je niet thuis bent.